Γενικά
Η ακράτεια ούρων είναι συχνή παθολογική κατάσταση (10-30% στο γενικό πληθυσμό), που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Αν και είναι συχνότερη στις γυναίκες, η ακράτεια αφορά και τα δύο φύλα.
Τύποι ακράτειας
Από τους τύπους της ακράτειας, στις μεν γυναίκες συχνότερη (50%) είναι η ακράτεια προσπαθείας, εκείνη δηλ. που παρατηρείται κατά το βήχα, πταρμό, άσκηση κ.λ.π.). Στους άντρες συχνότερη είναι η επιτακτική ακράτεια, εκείνη δηλ. που συνοδεύεται ή ακολουθεί την έντονη επιθυμία για ούρηση. Άλλοι τύποι είναι η μικτή, η ακράτεια από υπερπλήρωση και η συνεχής ακράτεια.
Αιτιολογία
Η επιτακτική ακράτεια ούρων σχετίζεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, με ακούσιες συσπάσεις του εξωστήρα της κύστης κατά την πλήρωση αυτής, δηλ. με υπερλειτουργικό εξωστήρα. Ο υπερλειτουργικός εξωστήρας μπορεί να είναι αποτέλεσμα νευρολογικής βλάβης ή να εμφανίζεται χωρίς σαφή αιτία.
Η ακράτεια προσπαθείας, ενώ στον άντρα είναι σπάνια και συνήθως ιατρογενής (απότοκος χειρουργικής επέμβασης), στη γυναίκα αποτελεί συχνό σημαντικό πρόβλημα. Αποδεδειγμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες της ακράτειας προσπαθείας στη γυναίκα είναι η ηλικία, η πολυτοκία και η παχυσαρκία. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της πάθησης είναι η έλλειψη οιστρογόνων (όπως συμβαίνει μετά την εμμηνόπαυση) καθώς και διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η υστερεκτομή. Επίσης, για την εμφάνιση ορισμένων περιπτώσεων ακράτειας έχει ενοχοποιηθεί ο φυσιολογικός τοκετός.
Θεραπεία
Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με τον τύπο της ακράτειας και μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.