Τι είναι;
Ο προστάτης αδένας περιβάλλει σαν δακτυλίδι την αρχική μοίρα της ανδρική ουρήθρας, την καλούμενη προστατική μοίρα αυτής. Ο προστάτης αποτελείται από 5 ζώνες: την κεντρική, τη μεταβατική, την περιφερική, την πρόσθια ζώνη και την προπροστατική ή σφιγκτηριακή.
Όσο οι άντρες μεγαλώνουν υπερτρέφονται οι αδένες, που βρίσκονται στην μεταβατική ζώνη του προστάτη και πιέζουν την προστατική ουρήθρα. Είναι μία φυσιολογική διαδικασία, τόσο μάλιστα αναμενόμενη όσο τα γυαλιά πρεσβυωπίας ή τα άσπρα μαλλιά στην ώριμη ηλικία!
Αποτέλεσμα της πίεσης αυτής είναι να παρεμποδίζεται η φυσιολογική ροή των ούρων δια της ουρήθρας.

Ποιούς αφορά;
Είναι σπάνια σε νέους άνδρες μικρότερους από 45 ετών. Οι μισοί άνδρες άνω των 60 χρόνων έχουν συμπτώματα ΚΥΠ. Περισσότεροι από 90% των ανδρών ηλικίας άνω των 70 και 80 ετών παρουσιάζουν ΚΥΠ. Άνδρες συγγενείς ασθενών με ΚΥΠ παρουσιάζουν 4 φορές συχνότερα ΚΥΠ. Παρουσιάζεται συχνότερα στις χώρες της δυτικής Ευρώπης και σπανιότερα στις ανατολικές χώρες.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα διακρίνονται στα συμπτώματα πλήρωσης και κένωσης.
Συμπτώματα πλήρωσης είναι: συχνουρία, επιτακτική ούρηση, επιτακτική ακράτεια, νυχτουρία (ούρηση κατά την διάρκεια της νύχτας), πόνος χαμηλά στην κοιλιά.
Συμπτώματα κένωσης είναι: καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης (διστακτικότητα), ελάττωση της ακτίνας των ούρων (αδύναμη ροή), διακοπές στην ούρηση, παρατεταμένος χρόνος ούρησης, αίσθηση ότι η κύστη δεν άδειασε μετά την ούρηση, επίσχεση ούρων.

Πότε χρειάζεται θεραπεία
Οι αποφάσεις σχετικά με την θεραπεία εξαρτώνται από:

• Tη σοβαρότητα των συμπτωμάτων
• Tο αν έχουν προκληθεί βλάβες στο ουροποιητικό
• Tη γενική κατάσταση υγείας του ασθενή

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;
Σήμερα οι κύριες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της ΚΥΠ είναι οι εξής:

• Προσεκτική παρακολούθηση
• Φαρμακευτική θεραπεία
• Χειρουργική θεραπεία (διουρηθρική προστατεκτομή, ανοικτή προστατεκτομή, laser)

Η επιλογή της χειρουργικής μεθόδου γίνεται ανάλογα με το μέγεθος του προστατικού αδενώματος, την ηλικία του ασθενούς και τη γενική κατάσταση υγείας του ασθενούς.